用户头像

Sophia爱幻想

99%的考生都会做错的一道阅读题,你呢??!!

2016-01-28 07:33:45 评论(2) 查看(5373)

 

版权声明^^

本文原创首发自微信公共帐号:shangxiaogre;本文作者微信:vcalive1203

欢迎转载,但请自觉保留以上版权声明。



先来看看官方阅读:

I enjoyed A Dream of Light & Shadow: Portraits of Latin American Women Writers for the same reasons that, as a child, I avidly consumed women’s biographies: the fascination with how the biographical details of another female’s life are represented and interpreted.

A Dream offers a rich read, varied in both the lives and texts of the women portrayed, and the perspectives and styles of the sixteen essayists. Yet, as an adult, I have come to demand of any really “great” book a self-consciousness about the tenuous nature of representations of reality, a critical contextualization of florid detail, and a self-awareness of the role of ideology in our lives. In these critical senses, A Dream is inadequate.

from ETS GRE OG(GRE官方指南,medium)

请完成下面题目:

1. The author of the passage suggests that A Dream falls short in which of the following respects?


A It does not appear to recognize that representations of reality can be unreliable.

B It seems to focus on stylistic variety at the expense of accuracy of detail.

C It offers a wealth of detail without sufficient critical examination of that detail.



第1段:


enjoyed A Dream of Light & Shadow: Portraits of Latin American Women Writers for the same reasons thatas a child, I avidly consumed women’s biographies: the fascination with how the biographical details of another female’s life are represented and interpreted.

解析:第一句是说我很喜欢一本叫做A Dream的书籍(斜体的部分都是作品名字,把整本作品简记为A dream即可)。然后接着看到for the same reason,由于是相同的原因,所以不难知道,后面还是喜欢xx,因此后面当看到consumed的时候,应该自动把它等同于enjoyed.事实上,这里的consumed不是大家熟悉的消费的,消耗的意思,而是沉迷于xx。接着是冒号后面的内容可以不看。


第一句用初中的数学方法就是:

I enjoyed A dream=I enjoyed wowen's biographies.

由于左右其实是相等的,所以左边的部分可以完全约掉。因此第一句就是

I enjoyed A Dream.



enjoyed A Dream of Light & Shadow: Portraits of Latin American Women Writers for the same reasons thatas a child, I avidly consumed women’s biographies: the fascination with how the biographical details of another female’s life are represented and interpreted.

如果深度理解第1句,应该是:我非常喜欢一本叫做A Dream of Light & Shadow的著作,这是一本拉丁美洲女性作家的人物传记。当我还是一个小朋友的时候,出于同样的原因,我非常沉迷于那些女性的传记:喜欢看别的女性的生活是如何被描述和理解的。


第2段:


A Dream offers a rich read, varied in both the lives and texts of the women portrayed, and the perspectives and styles of the sixteen essayists. Yetas an adult, I have come to demand of any really “great” book ❶a self-consciousness about the tenuous nature of representations of reality, ❷a critical contextualization of florid detail,❸and a self-awareness of the role of ideology in our lives. In these critical senses, A Dream is inadequate.

解析:第1句很明显出现了一个由and引导的并列逻辑,先默默在心里mark一下。

第1句由于木有出现转折的词汇,例如(however, yet ,but....),所以第1句应该和第1段的内容是顺承的关系,也就是方向还木有改变,依然是enjoyed A Dream.

这时候我们需要考虑的是,作者提到第2段的第1句话的用意是什么呢?而且该篇文章考试的时候,确实考到了这一个问题。

接着看:

Yet, as an adult, I have come to demand of any really “great” book ❶a self-consciousness about the tenuous nature of representations of reality, ❷a critical contextualization of florid detail, ❸and a self-awareness of the role of ideology in our lives. In these critical senses, A Dream is inadequate.


阅读文章的时候,先找逻辑后理解=阅读理解。

这一句,很明显出现了2个逻辑。一个是由yet 引导的转折(相反)逻辑,另外一个是由and引导的并列逻辑。

yet 出现后,很明显这一句开始就是和前面相反的了,因此是和enjoy相反,也就是当我长大后,我不喜欢A dream这本作品了,因为我对一本真正的伟大的作品的要求是:1、2、3.

考试第一遍阅读文章的时候先mark逻辑关系与结构。细节部分做题的时候再开始进行文字对应即可。因此文章提到的1、2、3个demand可以暂时记住是3个要求即可,具体是啥要求先不理。

最后一句:

In these critical senses, A Dream is inadequate.

在这几个方面里,A Dream这本作品不行。

这一句其实是一个对比逻辑,也就是作者把A Dream这个作品和作者自己心里的理想的作品的对比。而且A Dream和作者心里的作品是截然不同的。

比如说,你是一个女生,要去约会,你心里的白马王子应该是:高帅富。

可是你去一个blind date完了后,发现那个男的在这几方面里是inadequate的。

那么这个男的就应该是:不高、不帅、不富。


下面的题目方法一样:

1. The author of the passage suggests that A Dream falls short in which of the following respects?

题目问,这篇文章的作者在下面哪些方面认为A Dream这本作品是不足的?

A It does not appear to recognize that representations of reality can be unreliable.

B It seems to focus on stylistic variety at the expense of accuracy of detail.

C It offers a wealth of detail without sufficient critical examination of that detail.

这时候,我们采用初中体育老师教你的数学概念来解题:


我们把这一句的3个要求分别看作一个整体

Yet, as an adult, I have come to demand of any really “great” book ❶a self-consciousness about the tenuous nature of representations of reality, ❷a critical contextualization of florid detail, ❸and a self-awareness of the role of ideology in our lives.

就像刚才说的那样,如果题目问那个男的在哪些方面不足,我们只需要在高帅富前面分别加一个否定词即可。

同样的道理,我们只需要把作者心里对作品的3个要求分别加上一个否定词即可。

我们把

❶a self-consciousness about the tenuous nature of representations of reality

设为x

❷a critical contextualization of florid detail

设为y

❸and a self-awareness of the role of ideology in our lives.

设为z

那么该题问,这篇文章的作者在下面哪些方面认为A Dream这本作品是不足的?正确的答案应该是:

not x

not y

not z


我们先来看A选项: It does not appear to recognize that representations of reality can be unreliable.

由于A选项已经出现了表示否定的not了,那么现在只需要该选项其他部分的内容=x即可。

这时候,我们再用初中的约因子的概念来解题。

对比A选项其他部分的内容和x,我们可以发现,其实有些因子(单词)是相等的。例如:

to recognize that representations of reality can be unreliable=a self-consciousness about the tenuous nature of representations of reality


相同的因子有:

recognize=self-consciousness about

representations of reality =representations of reality

unreliable=tenuous


所以得出A选项其实就是not x

因此A选项是妥妥的对的==


其他选项用同样的数学概念来约因子,可以得出,

该题应该是选AC


本文作者微信:vcalive1203



分享到:
评论: 发表评论